Zdrowe oczy

Zdrowe oczy

Zdrowe oczy, czyli kilka słów o witaminach i antyoksydantach w diecie

Co do tego, że dieta ma ogromny wpływ na kondycję organizmu i prawidłową pracę wszystkich narządów chyba nie trzeba nikogo przekonywać. To, co jemy, odbija się także na jakości naszego wzroku. Dlatego, jeżeli chcesz mieć zdrowe oczy, to w twoim menu nie powinno zabraknąć witamin i antyoksydantów. Które z nich są najważniejsze i jakie produkty spożywać, by ich dostarczyć?

Dieta na zdrowe oczy

  • Antycyjany – to naturalne substancje, które nadają owocom czerwone, fioletowe lub niebieskie zabarwienie. Nie trudno zgadnąć, że można je znaleźć w warzywach i owocach właśnie o takim zabarwieniu, a więc w truskawkach, malinach, borówkach, kapuście, śliwkach, żurawinie itp. Należą do flawonoidów wykazujących antyoksydacyjne, a więc przeciwstarzeniowe działanie. Wzmacniają naczynia włosowate, wykazują przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości, a także wspomagają wydzielanie rodopsyny.
  • Luteina – to kartenoid, który chroni wzrok przed szkodliwym promieniowaniem UV. Zapobiega również uszkodzeniom plamki żółtej. Aby mieć zdrowe oczy, lekarze zalecają dostarczać do organizmu codzienną dawkę luteiny wynoszącej ok. 6 mg. Aby to zrobić trzeba jeść m.in. ryby, jajka, awokado, zielone warzywa, czarne porzeczki, natkę pietruszki, kiełki zbóż.
  • Witamina A – najlepiej dostarczać ją w postaci beta-karotenu. Jej niedobór grozi zaburzeniami widzenia, a nawet ślepotą (przy długotrwałej awitaminozie). Gwarantuje prawidłowe widzenie i neutralizuje wolne rodniki. Występuje m.in. w śmietanie, maśle, jajkach, rybach, marchwi, dyni, szpinaku, pietruszce, fasolce, pomidorach, pomarańczach, wiśniach i śliwkach.
  • Witamina E – kolejna witamina, której spożywanie zapewnia zdrowe oczy. Poprawia wchłanianie witaminy A. Przez uszczelnianie błon komórkowych, opóźnia proces ich starzenia się. To jeden z silniejszych antyoksydantów. Rozpuszcza się w tłuszczach i ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Do obfitujących w nią produktów należą: migdały, jajka, orzechy włoskie, brukselka, kiełki pszenicy, oleje roślinne, czosnek, marchew.
  • Witamina C – redukuje ryzyko zachorowania na zaćmę. To silny antyoksydant, który działa ochronnie. Występuje w truskawkach, aronii, pigwie, owocach cytrusowych, warzywach zielonych, pomidorach, kapuście i truskawkach.